7. 12. 2010

LO 24GHz

Po večerech pracuji na novém transvertoru na 24GHz, který bychom chtěli použít příští rok v kontestech. Místo řetězce násobičů jsme koupili uW PLL oscilátor ILCDFSL-1295. Tento oscilátor obsahuje interní TCXO. To však kmitočtovou  stabilitou nevyhovuje amatérskému závodnímu provozu, proto jsem se rozhodl ho nahradit stabilnějším 10 MHz OCXO. Oscilátor jsem tedy rozdělal abych se podíval jak je řešen.

Horní strana se stabilizátory, TCXO a řídícím procesorem PIC.

 Spodní strana s VCO, PLL, sérií násobičů, filtrů a výstupním zesilovačem.

 Boční strana s datovým a napájecím konektorem a SMA konektorem na VF výstupu.

Jak je vidět stačí osazené TCXO odpájet, do boční stěny vyvrtat otvor pro SMA konektor, doplnit krátkou propojku a vstup pro externí OCXO je připraven. Externí OCXO se dá samozřejmě nahradit 10MHz komitočtovým normálem zavěšeným na GPS.

Jako OCXO mám velice stabilní a hlavně vystárlé OCXO 134 od firmy ISOTEMP. Na snímku je s řídící a napájecí deskou. O zapojení této desky , desky řízení syntézy a desce zdrojů se zmíním někdy příště. Tedy vlastně jestli ještě nějaké příště bude. Hlavní ideolog týmu, jeden z nejchytřejších a nejpovolanějších, zastánce utiskovaných, velký vizionář a člen Jednofázového Závodního Družstva má totiž s tímto blogem  neustálé problémy, takže ho asi uzavřu, příspěvky stáhnu a budu mít klid. 

A nebo ne? Můžete se k tomu vyjádřit dole v komentářích.

4 komentáře:

  1. Na osobním webu si můžeš publikovat co chceš ať jsi VKV manažer nebo prezident, do toho ti nemá co kdo kecat a už vůbec ne ideolog z JZD.

    OdpovědětVymazat
  2. No jestli jsi nějak ješitný,tak ho zavři.Ale život je krátký a kravinama se člověk nemá zabývat.
    Ale jinak popiš ty změny na tom ELCOMu ,jak je budeš dělat.

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní08.12.10 0:01

    že se Karle, pořád zabýváš tím jedním ideologem z JZD. Ale jedno se mu musí nechat, přivedl mně na pěkný blog o kterém jsem nevěděl. A jelikož se taky zaobírám KV, hodně jsem se ispiroval. Díky.
    Upírat VKVvistům jiné než VKV aktivity mi nepřijde ani tak sprosté jako spíše chorobné. 73! Pavel, OK2PMU

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Karle, dobra inspirace. Chystam tez 24GHz. Dal jsem dohromady zatim 12GHz LO z MW trasy. Je to 6GHz LO s nasobicem x2. Vyhoda je, ze se kmitocet programuje dipswitchem a doladuje na konkretni kmitocet, takze neni treba PIC. Kodovaci tabulku mam. Jen stabilita pouze 10ppm, takze externi OCXO. Ten ISOTEMP mam tez schovany :-) Up a down konvertor chci taky pouzit z MW spoje, ale zatim jsem nemel cas delat vyzkum okolo vhodne MF. Dily by nejake byly. A na ideologa se vykasli. Jemu by to udelalo akorat radost, kdybys to tu vypnul a to mu prece neudelas :-)

    OdpovědětVymazat