11. 12. 2014

KV anténní přepínač 1:2 / HF antenna switch 1:2

Po konstrukcích přepínačů 1:4 a 1:6 jsem chtěl vyzkoušet něco menšího a zjistit jakých parametrů se dá dosáhnout s relátky jež normálně nejsou určeny pro spínání VF signálu.

Navrhl jsem tedy plošný spoj pro přepínač 1:2 v konfiguraci pro přepínání dvou antén k jednomu výstupu (nevyužívaný anténní vstup je uzemněný).

První testovací vzorek jsem osadil oblíbenými relátky Schrack RT424012 a "kvalitními teflonovými " PL (SO239) konektory.



Propoje z konektorů na relátka jsem udělal běžným Cu vodičem o průřezu 2.5mm2.

Prvně mě samozřejmě zajímal průchozí útlum z jednotlivých anténních portů na výstup.


Na výše uvedeném grafu jsou vidět opravdu obdivuhodné parametry! Na 28MHz je průchozí útlum -0.01dB což je téměř na hranici přesnosti mého měření, na 50MHz to je pak -0.05dB. Graf se může zdát příliš "zvlněný" ale uvědomte si, že rozsah osy Y je  jen 0.1dB. Stejné výsledky jsem naměřil i na portu ANT2.

Jak to vypadá s přeslechem z portu na port?  Pokud jsou obě dvě antény uzemněny pak takto:


To ale není typický příklad použití, spíše nás zajímá jaky je přeslech z nepoužité antény do výstupu, pokud máme vybranou právě tu druhou. A nebo také kolik výkonu se nám dostane do druhé antény při vysílání do té první. Na 50MHz to je -62dB což je stále velmi dobrá hodnota.



Dalším krokem bylo zapájení stínících přepážek mezi relé a konektory. Použil jsem pásky z pocínovaného plechu o výšce 20mm. Hodnoty izolace mezi porty se rázem zvedly o -20dB!




Přidání jednoho závitu na výstupní konektor pomohlo vylepšit přizpůsobení a tím pádem i ztrátu na 50MHz.

Zajímavé bylo i měření na 144MHz. PSV 1:1.245 vypadalo poměrně zajímavě.



Průchozí útlum je pak -0,11dB a izolace mezi porty jen 40dB. Přepínač je s přivřením oka použitelný i na 144MHz ,ale maximálně jako přepínač dvou antén k jednomu TCVR, kdy nám nevadí, že se nám do společného výstupu dostane signál z druhé antény zeslabený o -40dB.

V rozsahu KV a na 50MHz má však přepínač špičkové parametry. Všechna měření s popisem jsou přehledně uspořádána ZDE.

Plošný spoj vypadá takto a v případě zájmu je pár kusů k dispozici.


Čím ovládat přepínač?? Čtěte ZDE:



Žádné komentáře:

Okomentovat