8. 8. 2013

KV anténní přepínač 1:4 / HF antenna switch 1:4

Další mnou navržený a zrealizovaný anténní přepínač využívá běžná relátka 230V/16A (nebo 2x230V/8A) a je celý realizovaný na plošném spoji. Zajímavostí na tomto přepínači je, že všechna relátka jsou umístěny symetricky a společný propoj je realizován kruhovou stopou na oboustranném prokoveném plošném spoji s nepájivou maskou.




Díky tomu provedení jsou parametry všech portů shodné a přepínač má jen minimální průchozí útlum.


 Na nejvyšším pásmu 28MHz je průchozí útlum jen 0.043dB.



Izolace mezi porty je rovněž vynikající a shodná u všech 4 anténních portů. Na 160m dosahuje hodnoty přes 110dB, na 28MHz pak -69dB.

Na následujících  fotografiích je praktická realizace vzorku přepínače v provedení IP66. Jsou použity N konektory s těsněním a centrální maticí. Propoje jsou z licny z kousků koaxiálního kabelu RG174. Celý přepínač je zabudován v hliníkové krabici SCAME 653.01 IP66 kterou lze zakoupit ve velkoobchodech elektro.

Ve vzorku jsou použita vynikající relé Schrack RT424024. Při dobře přizpůsobené anténě lze přepínač použít i pro QRO závodní výkon.



Na předchozím snímku je ještě starší verze plošného spoje. Nová verze plošného spoje umožňuje použití i přírubových N konektorů nebo konektorů PL SO-239. Všechny vývody relátek jsou navíc vyvedeny na jednu stranu kam je možné osadit svorkovnici. Ke každému relé je možné osadit reverzní ochrannou diodu a varistor. Použití varistoru doporučuji zejména pokud bude přepínač namontován venku u antén na dlouhém ovládacím kabelu. Varistor zabrání poškození cívky relé vysokým indukovaným napětím například při bouřce.




Žádné komentáře:

Okomentovat