11. 10. 2010

Nový anténní přepínač pro QUADa / New QUAD antenna switch

Starý přepínač už byl u antény 4 roky a občas zlobil, zejména při nízkých venkovních teplotách, takže nastal čas udělat přepínač nový. Na svém quadovi od firmy CUBEX mám 6 zářičů (30m-10m) takže přepínač musí mít 6 vstupů. U quada se mi osvědčilo, když se nepoužívané smyčky zářiče nechají pouze  připojené ke koaxiálnímu kabelu (tzn. musí se odpojit jak živý vodič tak i stínění koaxiálního kabelu). Musí se tedy použít 6 kusů relátek se dvěma přepínacími nebo spínacími kontakty.  Volba padla na relé Schrack RM535024. Tyto mají dva spínací kontakty na 400V/16A střídavých, což je dostatečné pro moje účely. Navíc mají tyto relátka šikovné packy na krytce takže se dají elegantně přišroubovat na základovou desku. Mechanické uspořádání je patrné z následujích obrázků.





Měření pak vypadá  takto. Je zřejmé že relé které jsou dále od středu napájení mají horší PSV. Na tyto relé se pak musí zapojit nejdelší pásma (20+30m) ke středu pak přijdou 10+12m.

Dnes jsem přepínač nainstaloval a rovnou i vyzkoušel. PSV na anténě je dobré a i zkoušky s výkonem nový přepínač přežil.

Takto pak vypadá nainstalovaný u antény.

No a starý přepínač po 4 letech používání


Pokud by měl o něho někdo zájem, tak ať se ozve. Můžeme se domluvit, přidám i dostatek náhradních relátek.

Žádné komentáře:

Okomentovat